Hem RecensionerHårdvarurecensionerDatorskärm ASUS ROG Strix XG16 | Portabel Gamingskärm

ASUS ROG Strix XG16 | Portabel Gamingskärm

av Danny Larsen
13 minut(ers) lästid
A+A-
Nollställ

Sommaren är över, men det stoppar oss inte från att packa ned konsolen och dra iväg. Om du har din Nintendo Switch i ena handen vore det väl trevligt att ha en skärm till den i den andra. Denna gång kollar vi in ASUS ROG Strix XG16 portabla gamingskärm.

Förra året testade jag på ASUS ROG Strix XG17, vilket är storebror i serien. Liknelserna mellan dem kommer vara väldigt många, med några små undantag.


Monteringen på XG16 är väldigt enkel. Dess metallfot med tre ben tar inte upp mycket plats och med bara lite skruvande och hakande på plats har du monitorn redo. På baksidan av skärmen skruvar man fast fotens fäste, sen hakar man enkelt på skärmen. För att ta lös den trycker man bara in de två knapparna på sidan av fästet och vips så är den smidigt demonterad. Viktigt att påpeka är att du kan köpa skärmen med eller utan foten, vilket gör att priset kan variera.

Justeringen av skärmen är precis som föregångaren riktigt bra. Du kan vrida skärmen 360 grader runt dess axel på foten. Om du tycker att skärmen sitter för lågt och vill ha den på högkant, inga problem då man kan höja den 11.5 cm om du så önskar. Du kan även vinkla skärmen bakåt så att den stirrar rakt upp i taket, inte för att jag vet när det skulle vara brukligt att ha skärmen så…

Med XG17 följde det med en smart cover som man kunde fästa på skärmen med magneter om man inte vill använda foten. Med XG16 har den ett inbyggt stöd, lite som ett stödet på en fotoram. Den vänstra baksidan går att dra ut från skärmen och gör att du kan luta skärmen med den. Jag gillar att istället för att ha en smart cover (som inte direkt imponerade på mig) så får man ett stöd som är inbyggt. En klart förbättrad aspekt från XG17.

Medföljande väska för skärmen.

Medföljande var också en bärväska där du får plats med skärmen och alla dess sladdar för transportering av den. Det gör det hela enklare att ta med sig skärmen och skyddar den om man bara stoppar ner den i en väska fylld med allt annat man ska ha med sig.

Utseendet på skärmen går nästan helt i vitt, förutom några gråa skyddspluppar på botten och paneling på baksidan. Skärmens framsida går däremot i helt vit färg med loggan nere vid botten av skärmen. På baksidan av skärmens högra sida har vi en större logga som lyser upp i vitt när skärmen är igång. Utseendet är ganska diskret och sticker inte ut för mycket; skärmen kommer utan problem att passa in på ditt skrivbord, i sommarstugan eller vart du än vill ha den. Skärmen är, som jag nämnde, väldigt lätt och väger ca 1 kg och är bara strax över 1 cm tjock.

På ovansidan av skärmen på dess högra sida hittar vi knappar för skärmens menyer. Genom att dubbelklicka på knappen näst längst till höger kommer man in i menyerna. Med de båda knapparna till vänster kan man hoppa upp eller ner i menyerna, och de andra är här för att bekräfta eller avbryta. Här kan du ändra mellan olika färgscheman beroende på vad du ska spela, om det är FPS, racing eller moba. Man kan ställa in färgstyrkan, höja eller sänka volymen eller väljer vilken port (ex. Micro HDMI eller USB-C) som ska användas. De är väldigt smidiga menyer att använda och man kan ändra skärmen efter tycke och smak.

Om vi kollar skärmens effektförbrukning kommer den att ligga på ca 10W när du aktivt använder den, på standby kommer den att ligga på 0W. Skärmen kommer med ett inbyggt 7800 mAh batteri, som ska räcka för ca 3 timmar spelande. Batteriet har även stöd för snabbladdning så du kan på en timmas laddning få tillgång till två timmars spelande. Batteritiden stämde väldigt väl med vad som utlovas och snabbladdningen gör att man på kort tid kan fortsätta med vad man än gjorde, vilket alltid är uppskattat.

Skärmen har några få uttag. Det finns en Micro HDMI, ett 3.5 mm uttag för hörlurar och två USB-C uttag (en är för ström). Med Micro HDMI:n kopplar man utan problem in sin Xbox Series X eller Playstation 5, vilket är vad jag har använt till skärmen. Jag har även pluggat in min Samsung S9 med USB-C uttaget och kunde använda den där, mobilen kunde jag använda som en pekskärm för att styra runt på mobilen via skärmen (se bara till att mobilen har stöd för DP Alt mode). Man kan även lika lätt via USB-C koppla in skärmen till din laptop eller en Nintendo Switch. Skärmen har bra stöd för många plattformar och kommer tjäna dig väl om du sitter på fler av dessa plattformar.

Skärmen kommer med IPS-panel vilket gör att du kommer få en riktigt bra återgivning av färger samt att den har en bländfri yta som gör att du kommer kunna titta på skärmen upp till i 178 grader utan att färgåtergivningen blir förvrängd. Något som skärmen har till sin styrka är att den kan köras upp till 144 Hz, vilket är lite mindre från XG17 som ligger på 240 Hz. Men med det sagt kommer skärmen (precis som på XG17) tillsammans med Nvidias G-Sync säga hejdå till screen-tearing. Detta märktes väldigt väl när jag t.ex. körde Forza Horizon 4. Det vara en njutsam upplevelse att slippa se dem som jag gör på min nu sju år gamla tv. Med en responstid på 3 ms kommer man att kunna spela spel utan någon märkbar lagg.

Mycket som följer med i lådan.

XG16 är en 15.6 tums LED skärm med full HD 1920×1080, 16:9, sRGB 100%. Om du undrar vad 100% sRGB betyder är att du får 100% återgivning av färgerna på skärmen, precis som de var menade att visas upp. Perfekt om man spelar spel som går i massa skuggor och vill få en suverän färgåtergivning som kan förhöja känslan i spelet Jag menar hur kul skulle det vara att spela t.ex. Resident Evil Village om skuggorna i spelet bara ser ut som utspädd grå färg.

Högtalarna på skärmen kanske inte är de starkaste som finns, man kan bara höja volymen så mycket. Men det ljudet som de återger är ändå väldigt bra, ännu bättre om man sitter i ett tyst rum och spelar spelet. Men om man inte vill ha på högtalarna kan man plugga in ett par hörlurar om man vill. Här kommer ljudbilden och volymen vara betydligt bättre, men det är helt beroende av vilka hörlurar man pluggar in. Jag ville testa hur ett par hörlurar som inte var Toppklass lät, jag letade upp de gamla hederliga HyperX Cloud Alpha Pro. Även med dessa var det riktigt fint ljud jag fick ut ut skärmen, så den levererar även här.

Skärmen i jämförelse med XG17 är 1.7 tum mindre och är bara 144 Hz i kontrast mot 240 Hz. Men även med det sagt är det en riktigt bra skärm som är enkel att hantera och ta med sig om man är på resande fot, den har gott om stöd för olika plattformar och även dess högtalare gör ett bra jobb ifrån sig.

Hur jag har spelat spel på sistonde.

Men då kommer frågan hur skärmen ligger till prismässigt. I skrivandets stund ligger skärm+foten på en ca summa av 6 000 kronor och utan foten hamnar den på ca 4 800 kronor. Om vi kollar på den lite större XG17 med högre Hz-antal ligger den på ca 5300 kronor i dagens läge. Oberoende av om man vill ha XG16 eller kanske vill ha högre Hz och lite större skärm kommer man att få en riktigt bra skärm. En portabel skärm kommer aldrig slå en vanlig stationär skärm – men den är inte till för att göra det. XG16 är för dig som är på språng eller vill ha något portabelt som du enkelt kan ta med dig till ett lan-party, för tågresan eller sommarstugan. Jag kan varmt rekommendera XG16 då det är en produkt som levererar vad den lovar.


Specifikation
Display

Panel Size (inch) : 15.6
 
Aspect Ratio : 16:9
 
Color Space (sRGB) : 100%
Panel Type : IPS
Panel Backlight : LED
True Resolution : 1920×1080
Display Viewing Area (HxV) : 344.16 x 193.59 mm
Display Surface : Non-Glare
Pixel Pitch : 0.179mm
Brightness (Typ.) : 300cd/㎡
 
Contrast Ratio : 800:1
 
Viewing Angle (CR≧10) : 178°/ 178°
Response Time : 3ms(GTG)
Display Colors : 16.7M
Flicker free : Yes
 
Refresh Rate (max) : 144Hz
 
Video Feature

Trace Free Technology : Yes
 
GamePlus : Yes
Low Blue Light : Yes
HDCP Support : Yes
Game Visual : Yes
VRR Technology : G-SYNC® Compatible
 
Shadow Boost : Yes
 
Display Widget : Yes
 

I/O Ports

Micro HDMIx 1
 
Earphone jack : Yes
 
USB-Cx 2
 

Audio Features

 
Speaker:Yes(1Wx2)

Signal Frequency

Digital Signal Frequency : HDMI: 30-180 KHz(H) / 60-144Hz (V)
USB Type C: 180 KHz(H) / 60-144Hz (V)
Analog Signal Frequency : NA

Power Consumption

Power Consumption : <10W
Power Saving Mode : 0W
Power Off Mode : 0W
Voltage : 100-240V, 50/60Hz
Battery Life or Battery Power : 3 HRS

Mechanical Design

Tripod Socket : Yes
 

Dimensioner

Phys. Dimension with Stand (WxHxD) : 360.52×225.52×11.8mm
Phys. Dimension without Stand (WxHxD) : 360.52×225.52×11.8mm
Box Dimension (WxHxD) : 498x118x120mm

Vikt

Net Weight with Stand : 0.9 kg
Net Weight without Stand : 0.9 kg
Gross Weight : 3.0 Kg

Accessories

Micro HDMI to HDMI cable
Power adapter
Quick start guide
ROG sleeve
ROG tripod hole cover
USB Type-C to A adapter
USB-C cable
Warranty Card

Certificate

TÜV Low Blue Light

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

OSZAR »